Opdrachtgever: Alphatronics BV

Alphatronics maakt onder andere communicatiesystemen voor de zorg.

Voor een nieuwe reeks producten wil men een spreek- luisterverbinding hebben vanaf het huis van de cliënt naar een centrale meldkamer. Er is voor gekozen om deze spreek- luisterverbinding te realiseren middels een SIP (VoIP) verbinding. Ik ben gevraagd om de SIP stack voor het apparaat bij de cliënt te implementeren. Deze bestaat uit het SIP protocol, bijbehorende protocollen (o.a. SDP en RTP), en de interface naar de hardware (PCM).

Deze PCM interface was aangesloten op een aantal GPIO aansluitingen, omdat de controller hiervoor geen support heeft. Ik heb een hardware modificatie bedacht die bestaat uit het toevoegen van 4 NEN-poorten, waardoor voor een belangrijk deel gebruik gemaakt kan worden van de wel aanwezige SPI interface. De processorbelasting voor het aansturen van de PCM interface is hierdoor teruggelopen van 90% naar 9%. Belangrijk, aangezien deze apparaten meer moeten doen dan alleen VoIP. 

SIP Stack VoIP
elektronica ontwikkeling firmware hardware

Aangezien de bestaande IP stack niet geschikt was voor het SIP protocol (geen goed realtime gedrag, geen ToS ondersteuning, geschreven voor een specifieke, verouderde ethernet controller) heb ik tevens een nieuwe IP stack (Ethernet, ARP, IP, TCP, UDP, ICMP) geschreven welke voorgenoemde beperkingen oplost. Daarnaast is deze stack zo ontworpen dat IPv6 later eenvoudig kan worden toegevoegd. 

Beide stacks zijn inmiddels naar tevredenheid opgeleverd en getest, en zullen in komende producten gebruikt gaan worden.

Project:
Opdrachtgever:
Alphatronics BV
Ontwikkelingsdatum:
Project item:
SIP (VoIP) stack
Rating:
51star1star1star1star1star