Opdrachtgever: FEI / Phenom World

FEI ontwikkelt en produceert elektronenmicroscopen. In 2004 is men gestart met de ontwikkeling van een tafelmodel elektronenmicroscoop, de Phenom. Hier kan een sample in geplaatst worden, waarna een stage deze binnen 30 seconden in een kamer met hoogvacuüm plaatst. Hier wordt het sample ‘belicht’ met een straal elektronen. De terugkaatsende elektronen worden opgevangen en via een voorversterker aangeboden aan een DSP. Hier wordt contrast en brightness geregeld, en wordt de ruis uit het plaatje gefilterd. Vervolgens wordt het beeld via een PCI interface doorgestuurd naar een PC, waarmee het beeld op een scherm getoond
wordt.

Deze elektronenmicroscoop bevat 3 microcontrollers, een DSP, een PC en twee DMA controllers. Ik heb alle firmware ontworpen en geschreven voor de microcontrollers, en daarnaast grote delen van de firmware voor de DSP en de Linux PCI driver op de PC. Verder ben ik betrokken geweest bij het ontwerpen van de hardware, en heb ik soft- en hardware ontwikkeld die gebruikt wordt om boards uit productie te kunnen testen.
Inmiddels wordt deze elektronenmicroscoop alweer enkele jaren goed verkocht en is men bezig met een nieuwe versie. Voor deze versie ben ik gevraagd om als adviseur op te treden voor de firmware ontwikkelaars.

Phenom Elektronenmicroscoop
Project:
Opdrachtgever:
FEI / Phenom World
Ontwikkelingsdatum:
Project item:
Phenom Elektronenmicroscoop
Rating:
51star1star1star1star1star